DÜŞÜK KALORİLİ DİYET HASTA EDER

Hızla kilo verdiren diyetlerin besin öğesi yönünden dengesiz olduklarını belirten Dilara Koçak, bu diyetlerin önemli sağlık sorunlarına yol açtığını söyledi.

Koçak, bu tür diyetlerin uzun vadede sıvı- elektrolit dengesizliği, osteoporoz riski, kanda ürik asit yükselmesi, gut hastalığı, kolesterol yüksekliği ve kalp ritim bozukluğuna yol açabileceğini belirtti.

Çok düşük kalorili diyetlerin baş ağrısı, konsantrasyon bozukluğu, sinirlilik, yorgunluk, bulantı, kabızlık, safra ve böbrek taşı, tansiyon düşüklüğü, adet düzensizlikleri, kuru cilt, saç dökülmesi ve bazal metabolizma hızında azalmaya da yol açabileceğine dikkat çeken Koçak, şöyle konuştu:

Haftada 1 kg yeterli

"Enerji; haftada 1 kilo kaybı olacak şekilde düzenlenmeli. Enerjinin yüzde 12-15'i proteinden sağlanmalı. Proteinden zengin diyetlerde doymuş yağ alımı da artar. Doymuş yağların fazla alımı, yüksek kan kolesterolü ve kan yağlarıyla ilişkilidir. Sağlıklı diyette enerjinin yüzde 25-30'u yağlardan sağlanmalıdır.

Yağlar tokluk hissi vermeleri ve A, D, E ve K vitaminlerinin vücutta kullanılmalarını sağlamaları açısından çok önemli bir diyet bileşenidir. Günlük alınan enerjinin ana bileşenini oluşturan karbonhidratlar ise, günlük kalorinin yüzde 55-60'ını oluşturmalıdır. Karbonhidrat ihtiyacı posa yönünden zengin olan ekmek, tahıllar, kuru baklagiller, meyveler ve basit şekerlerden sağlanmalıdır."

Hiç yorum yok