HAMİLELİKTE STRES BEBEĞİN GELİŞİMİNİ ETKİLİYOR


Hamilelik döneminde stresli olan annelerin çocuklarında zihinsel ve davranışsal problemlerin yüksek oranda görüldüğü açıklandı.

Bilim adamları, kortizol isimli stres hormonunun rahimdeki amniyotik sıvıda yüksek düzeyde bulunmasının, fetüsün beyin gelişimine zarar verebildiğini , ve buna bağlı olarak bebeğin ileriki yaşamında sosyal yeteneklerinin, dil ve hafıza gelişiminin olumsuz etkilendiğini belirtiyorlar.

Londra'daki Imperial Koleji'nden Vivette Glover, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, kognitif bozukluk, ve anksiyete problemi olan çocukların %15'inin, annelerinin hamilelik döneminde yaşadığı stres nedeniyle bu tür sorunlarla karşılaştıklarını belirtiyor.

Özellikle eşi tarafından haksızlığa uğradığına inanan hamile bayanlarda görülen stresin, bebeğin gelişimini büyük ölçüde olumsuz etkilediğini belirten Glover, babaların da bebeğin gelişiminde çok büyük role sahip olduğunu ekliyor.

125 hamile bayanın katıldığı çalışmada, amniyosentez ile alınan amniyon sıvısındaki kortizol seviyesinin ölçüldü. Daha sonra doğum öncesi ve doğum sonrası stres düzeyleri analiz edildi, ve bebekler 18 aylıkken çeşitli testler yapıldı.

Sonuç olarak, hamilelik döneminde stresli olaylar yaşayan annelerin bebeklerinde mental gelişimin daha yavaş olduğu tespit edildi. Özellikle eşlerinden şiddet gören bayanlarda yüksek düzeyde stres görüldüğü belirlendi.

Daha önce yapılan çalışmalarda da annedeki stres seviyesiyle bebeğin mental sağlığı ve kognitif kabiliyeti arasında ilişki olduğu ortaya konmuştu. Ancak bazı bilim adamları, bebeğin gelişiminde, doğumdan sonra bebeğin içinde bulunduğu sosyal çevrenin de etkili olduğuna dikkat çekiyor.

RealAge

Hiç yorum yok