ŞİŞMANLIK VE SAĞLIKLI ZAYIFLAMA

 

Günümüzde insanların en fazla meşgul olduğu konulardan birisi de şişmanlık.

Şişmanlık pek çok kişi için estetik bir sorun olabilir, ancak unutulmaması gereken şişmanlığın aynı zamanda bir sağlık sorunu olduğudur.

Şişmanlığı önlemek için oluşturulan zayıflama sektörü de milyonlarca dolarlık hacmi ile pek çok kuruluşun iştahını kabartmada..

Şişmanlığı aşırı yağ birikimi olarak tanımlayabiliriz. Görüntümüze bakarak da şişman olup olmadığımıza karar verebiliriz. Bilimsel olarak kişinin vücudunda yağ dokusu miktarının ölçülmesi gerekir. Ancak bu yöntemler pahalı ve zor olması nedeniyle basit ve uygulanabilir çeşitli ölçüm yöntemleri ortaya atılmıştır.
Formüle göre şöyle hesaplanır;

Ş.İ=80/(1,5)2= 35.5

Şişmanlık indeksi, şişman olmayan kişilerde 25 in altındadır.25-30 arasında birinci derece 30-40 arasında ikinci derece 40 ton büyükse üçüncü derece şişmanlıktan söz edilir.
Şişmanlık pek çok hastalığın sebebi olabilir. Ancak, bu hastalıklarda en önemlilerini 4 ana başlık altında toplayabiliriz.

a) Kireçlenme: Aşırı şişmanlık eklemlerde kireçlenmeye sebep olur.

b) Yüksek kan basıncı: Tüm tansiyon hastalarının tedavisinde fazla kiloların atılması ilk adımdır.

c) Şeker hastalığını: Özellikle şeker hastalığı (diabetez mellituz)tin 2 de şişmanlık şeker hastalığının (myokord infartüsü) yol açar.

Şişmanlık hareketsiz yaşama, yüksek kolestrol, kroner damar hastalığının oluşmasında önemli risk faktörleridir.

Koroner damar hastalığının insan ömürlerinde önemli bir rol üstlendiği unutulmamalıdır.

Şişmanlığın yol açtığı bu hastalıklar, insan ömrünün kısalmasına neden olurken, batı ülkelerinde şişman insanların sigorta primleri daha fazla olmaktadır.

Bu yüzden fazla kilolardan kurtulmak hayati önem arzeder.

Bunun içinde şahsın hayat biçimini değiştirmeyi planlaması gerekmektedir.

Fazla kilo sebebi olan yaşam tarzında genellikle aşırı yemek, yanlış beslenme ve hareketsizlik mevcuttur.

Onun için hastanın önce doğru beslenmeyi öğrenmesi ve hareketli bir yaşama başlaması gerekir.
Diyet tipleri

Günümüzde kilo kaybı sağlamak amacıyla bir çok diyet uygulanmaktadır. Bir çok sihirli diyet tarifeleri mevcuttur ama, en doğrusu diyetin dengeli olmasıdır.

Zira bu yöntemle vücudu zararlı etkilerden korumak mümkün olabilir. Kalori açısından diyette toplam kalori miktarı 1200-1500 kaloridir. Kalorinin %50 si karbonhidrat, %20 protein ve % 30 u yağlardan sağlanır.

Sırf karbonhidrattan oluşan diyetlerde organizma yağ ve protein ihtiyacını karşılayamayacağı için organizma için zararlı sonuçlar doğurabilir.

Dengeli bir diyetle ortalama haftada 0,5 - 2. kg. Verilir. Çok düşük diyetli rejimlerde (ör.=400-500 kal.) ölüm tehlikesi mevcuttur. Zira organizmanın bazal metabolizma ihtiyacı için bile en azından 800-900 kaloriye ihtiyaç vardır.
Uzm. Dr. Kadri Bahtiyar

Hiç yorum yok