Başarılı insanların ortak özellikleri nelerdir?



BAŞARILI İNSANLARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Başarı, şans veya tesadüf değildir; başarılı insanların ortak özellikleri vardır. Başarı farklı biçimlerde hayatımıza girer fakat başarılı insanların özellikleri hep aynıdır. İşte başarılı insanların ortak özellikleri…Hızlı karar alır, hızlı harekete geçerler.

İnsanların hayallerinin önündeki büyük engellerden bir tanesi hızlı karar alamamak ve hızlı harekete geçememektir. Başarılı insanlar karar mekanizmasının kendilerinde olduğunun farkındadır ve buna göre hareket ederler. Yaptıkları şeyin direkt olarak kendilerini etkileyeceğini de iyi bilirler. Harekete geçmediğiniz fikirler sadece fikir olarak kalırlar.
Hedeflerini doğru belirler, eğer yanlışsa yol değiştirirler
Başarılı insanlar koydukları hedefler doğrultusunda, ne üzerinde çalıştıklarını çok iyi bilirler. Yapamayacakları şeylerin ardından gitmezler. Eğer yolda istenmeyen durumlarla karşılaşırlarsa da plan değişikliğine giderler.
Kendilerine saygılıdırlar
Başarılı insanların kendilerine olan saygıları, başarıyı hak etmelerinin asıl sebebidir. Kendilerine saygıları olduğu için başarıyı kendilerine layık görürler. Bu yüzden hata yapmaktan çekinmezler ve bu hatayı pozitife çevirebilirler.
Küçük ve sürekli adımlarla ilerlerler
Büyük adımlar insanların gözünü korkutarak hedeften uzaklaştırır. Bunun yerine küçük fakat sürekli olan adımlarla daha hızlı bir şekilde aksiyon alınabilir. Başarılı insanlar bu özelliğe fazlasıyla sahiptir.
İşlerinde uzmandırlar
Başarılı insanlar alanlardaki en iyi isim olma eğilimindedirler. Alakası olmayan alanlarda boş yere efor sarf etmezler. Sektörünün gerektirdiği bilgi birikimine sahiptirler ve yeni gelişmelerden haberdar olurlar.
İrade sahibidirler
Başarılı insanlar aşırı duyguların insanı değildirler. Yapmayacakları konusunda net çizgileri vardır. Çok heyecanlanmaz, aşırı öfkelenmezler. Kendilerini kontrol etme konusunda üstün yeteneklilerdir.
Hatalardan ders alırlar
Hatalar başarılı insanlar için motivasyon kaynağıdır. Çünkü başarılı insanlar, hatalardan ders almayı bilir ve bunu pozitif doğrultuda değiştirirler; yani hatalara takılı kalmazlar. Bu biraz da pozitif bakış açısı ile ilgidir.
İletişim becerileri yüksektir
Başarılı insanların iletişim becerileri yüksektir. Amaçları doğrultusunda etkin bir iletişime sahiptirler. Bu iletişim becerileri onların önemli, ne istediğini bilen ve çalışkan özelliklerini öne çıkartır.
Verimli çalışabilme yeteneğine sahiptirler
Başarılı insanlar uzun saatler boyunca ve sistemsiz bir şekilde çalışmazlar. Etkin, keyifli ve planlı bir şekilde çalışırlar. Sürekli meşgul olmak mükemmel çalıştığınız anlamına gelmez. Önemli olan plan ve programa sahip olmaktır. Başarılı insanlarda bu özellik fazlaca vardır.
Paylaşımcıdırlar
Başarılı insanlar paylaşmayı bilirler. Çünkü kaliteli bir paylaşımın, verdiklerinden çok daha fazlasını getireceğini bilirler. Ve bu paylaşımı içtenlikle; kaliteli bir şekilde yaparlar.
Duygularla hareket etmezler
Başarılı insanlar bilinçli bir şekilde mantıklı kararlar almaya çalışırlar. Duygularla hareket etmek her zaman bizi hedeflerimize götürmez; mantıklı ve bilinçli olarak, uzun vadeli planlar yapmak başarılı insanların önemli özellikleridir.
Mükemmeliyetçilerdir ama her zaman değil
Mükemmeliyetçilik güzeldir, sonunda kusursuz işler çıkar. Fakat bazı durumlarda mükemmeliyetçi olmamak gerekir; aşırı mükemmeliyetçilik hızlı karar almak gibi birçok özelliği beraberinde silip süpürür. Unutmayın bazen bir işi başarmak önemlidir, mükemmel olması değil.
Analiz kabiliyetine sahiptirler ve gelişmeleri takip ederler
Yapılan iş kadar takip de çok önemlidir. Analiz ve takip doğrultusunda var olan tablodaki eksikler, artılar su yüzüne çıkar. Bu eksikler doğrultusunda yapılması gerekenler öğrenilerek hedefler doğrultusunda emin adımlarla yürürler.
Doğru yer ve zamanda bulunurlar
Başarılı insanlar sosyal insanlardır. Kendilerine katkısı olacak insanlarla bir arada ve ortamlarda bulunurlar. O insanlar ile iş birliği içindedirler. Ve bu insanlara üstten bakmaktan çok; onlardan ilham alırlar.
Kendilerinden emindirler
Kendinden emin olmak, emin ve sağlam adımlarla ilerlemenizi sağlar. Kendinden emin olmak belli alıştırmalarla mümkündür. Eski başarıları hatırlamak, hatalardan korkmamak, eleştirileri kişisel algılamamak bunlardan bir kaçıdır.
İyi birer dinleyicidirler
Başarılı insanlar dinlemeyi çok severler. Çünkü yapacakları ve yapmayacakları şeyler konusunda meraklı ve sabırsızdırlar. Ve bu dinleme özelliği insanların ihtiyaçları hakkında bilgi edinmelerini sağlar.

Hiç yorum yok