Neden başarılı olmak zorundayız?
Ergenler sık sık soruyor,
“NEDEN BAŞARILI OLMAK ZORUNDAYIZ Kİ?” Sonra da bakışlarına ulvi bir derinlik kondurup, şöyle diyorlar: “Başarı toplumun bir dayatmasıdır!” Onlara cevabımı bir Afrika deyişiyle veriyorum: “Afrikada her sabah bir aslan uyanır. En yavaş ceylandan daha hızlı koşması gerektiğini, yoksa açlıktan yok olacağını bilir.
Afrikada her sabah bir ceylan uyanır, peşinden koşan aslandan daha hızlı koşması gerektiğini, yoksa yok olacağını bilir.
Aslan veya ceylan olmanızın önemi yok, YETER Kİ HER SABAH KALKTIĞINIZDA KOŞMANIZ GEREKTİĞİNİ BİLİN!” Bu güçlü deyiş bize neyi gösteriyor? Başarı “toplumsal dayatma” felan değil doğa yasasıdır!
Doğa yasasına isyan edemezsin. Hiçbir balık yüzmeye isyan etmez, hiçbir kuş uçmayı protesto etmez, hiçbir aslan vejetaryen olmaz:) Hayat hareket üzerine kuruludur. Hareket belli bir amaca yönelirse, ona ilerleme denir. İlerleme sonuca ulaşırsa ona başarı denir. Başarı hareketle başlar ama onunla bitmez. Ölüm mutlak hareketsizliktir. Başarı muafiyeti o zaman başlar:) Sadece nesnelerin, ölülerin ve delilerin başarı mecburiyeti yoktur:) Kendi iç iradesiyle hareket edebilen her şey başarıyla görevlidir.
Bu fikri duyması gerekenlere duyurun bence. Yine de başarıyı önemsemeyip tembellik edebilirler ama içlerinde derin bir suçluluk duygusu olur en azından:))
Mümin Sekman
Post a Comment