Kendi kendini sabote etme!





Kendi kendini sabote etme!

Kendini sabote etme davranışı, her yaştan, meslekten kişileri hangi mali ve sosyal statü olurlarsa olsunlar etkileyebiliyor. Belki de Başarınızın önünde duran en büyük engel, kendi kendinizi sabote etmenizdir.

Kendini sabote etme davranışına sahip olduğunuzda, ulaşmak istediğiniz hedefleri çepeçevre saran çelişkili inançlarınızdan dolayı, isteğiniz asla hedefinize ulaşmanız için yeterli olmayacaktır.
Başarılı bir hayat sürememe ya da gerçekten yaşamayı istediğiniz mutlu bir hayata sahip olamama gibi hususlarda kendinizi sabote ettiğinizde, “motivasyon”u devreye sokmanız yani kendinizi motive etmeye çalışmanız işe yaramayacaktır.
Yapmak istediğiniz ya da sahip olmak istediğiniz bir şey var ancak onu gerçekleştiremiyorsanız ve bunun mantıklı, makul veya “gerçek” bir sebebi yoksa, kendini kendinizi sabote ediyorsunuz demektir.
Kendini sabote etme davranışı, istediğiniz şeyleri neden gerçekleştiremediğinize dair mantıklı veya makul bir açıklama olmadığında ortaya çıkar.
Bu aşamada, sizi bir şeyleri yapmaktan alıkoyan, istek, yetenek, bilgi veya çaba eksikliği değildir.
Kendini sabote etme davranışının en yaygın iki belirtisi, erteleme ve kendinden şüphe etmedir.
Örneğin, gerçekten diyet yapmak ve kilo vermek istiyorsunuz ancak aşırı yemek yemekten kendinizi alıkoyamıyorsanız, bu durumda da kendi kendinizi sabote ediyorsunuz demektir.
Kendini sabote etme davranışının bazı sebepleri ise şunlardır:
· Başarı korkusu: İçinizde en derinlerde başarmak istememenizle ilgili çok sayıda sebep olabilir. Bunlar, sınırlandırıcı inançlardır. Bu sınırlandırıcı inançlarınızdan kurtulmalı ve başarı korkunuzu yenmelisiniz.
· Kendini değersiz görme: Değersizlik, Başarıyı hak etmediğinize dair bir his veya inanç geliştirmiş olduğunuz anlamına gelir. Bu ise, özgüven eksikliğinden veya kendinizi yeterince tanımıyor olmanızdan kaynaklanabilir. Özgüveninizi oluşturun ve sizin de Başarılı olmayı hak ettiğinizin hatta bolluk ve bereket içerisinde yaşamaya hakkınız olduğunun farkına varın.
· Yeteneklerine yeterince inanmama: Hedeflerinize ulaşmanızın çok zor olduğuna mı inanıyorsunuz? Hedeflerinizi küçültmek yerine, özgüveninizi arttırın ve Başarıya ulaşacağınız konusunda kendinizi ikna edin ve sonunda başaracaksınız.
· Doğru hedefler belirleyememe: Maalesef bazı insanlar hayatlarında doğru hedefler belirleyemezler, ne istediklerini bildiklerini zannederler ancak kendi kendilerini sabote ettiklerinden dolayı başladıkları işin sonunu getiremezler. Üniversitede sadece ailesi istediği için bir bölümü seçenler ve daha sonra eğitim hayatını yarım bırakanlar, bu konuda örnek olarak verilebilirler. Hayattan gerçekten ne istediğinizi keşfetmek için kendinize zaman ayırın ve gerçek hedeflerinizi yazın.
Kendi kendini sabote etme süreci, bir zihinsel oyun gibidir. Aslında bir anlamda bilincin, bilinçaltı ile verdiği mücadeledir. Ki bu mücadeleyi en nihayetinde bilinçaltı kazanır. Bilinç, yapılmasını gereken eylemleri belirleyebilir ve hedefe doğru ilerleyebilir ancak bilinçaltı, gerçek duyguları ve inançları ortaya çıkardığında ve kontrolü ele aldığında, bilincin hedefe ulaşma yolculuğu uzun sürmeyecektir.
Kendini sabote etme davranışını ortadan kaldırmanın sırrı ise, bilinciniz ile bilinçaltınızın uyum içinde olmasını sağlamaktır. Başkalarına yalan söyleyerek işlerin üstesinden gelebilirsiniz ancak kendinize yalan söyleyerek hiçbir yere varamazsınız. Kendinize güvenin ve inanın ve kendini sabote etme davranışını tümüyle hayatınızdan çıkarın!

Hiç yorum yok